top of page
  • Foto van schrijverLaura van Zanten

Eva

Bijgewerkt op: 24 mrt. 2020

Eva kwam in mijn praktijk vanwege een zere voet. Ze had een misstap gemaakt. De huisarts kon geen afwijkingen vinden en schreef rust voor. Haar klachten verbeterde echter niet. Ik legde haar uit dat volgens Thorwald Dethlefsen en Christiane Beerlandt symptomen en ziekten lichamelijke verschijnselen zijn waarin psychische conflicten tot uitdrukking komen en waarvan we de betekenis onder ogen moeten zien.


Of je nu geneest met of zonder hulpmiddelen van buitenaf, je kunt pas tot fundamentele genezing komen wanneer je tegelijkertijd de onderliggende psycho-emotionele problematiek oplost.


Eva lachte ongemakkelijk en liet weten dat ze niet hield van zweverige toestanden.

Ik kon haar toch gewoon een zalfje en wat kruiden voorschrijven. “Mag ik je uit het boek van Christiane Beerlandt , de achtergrond van klachten aan de voet voorlezen?“ vroeg ik haar.

Kort gezegd kwam het erop neer dat haar type klacht als boodschap had dat je, in relaties die moeizaam verlopen, de ander de schuld geeft. Je geeft af op de ander. Ze beaamde dat ze problemen had met haar zoon. “Hij zit in de pubertijd en doet sindsdien heel lelijk tegen me. Dit trek ik me erg aan, vooral omdat hij dit bij zijn vader helemaal niet doet . Ik zou willen dat hij zich weer ging gedragen als het lieve joch dat hij was voor zijn hormonen op gingen spelen.”

Deze constatering leidde tot een Tarotlegging. De kaarten lieten zien dat de band tussen Eva en haar zoon liefdevol was. Het nare gedrag dat hij vertoonde was een prachtige bevestiging van het vertrouwen dat hij in haar had. Bij haar kon hij laten zien hoe verward en onbegrepen hij zich voelde. Bij zijn vader voelde hij zich blijkbaar minder veilig. Eva had het precies andersom opgepakt en was bang dat het tussen haar en haar zoon niet meer boterde. Ze begreep nu dat het vervelende gedrag niets met haarzelf te maken had en zeker geen persoonlijke afwijzing was. Het was juist een, weliswaar verkapte, bevestiging van de goede band die zij met haar zoon heeft. Na dit inzicht kon zij zich weer open stellen voor haar zoon i.p.v. hem enkel verwijten te maken. Niet lang na het consult verdwenen haar voetklachten.


Recente blogposts

Alles weergeven

Burn-out

Spierreuma

Comentarios


bottom of page