top of page
  • Foto van schrijverLaura van Zanten

Fibromyalgie

Volgens P. van Hoeve, arts bij het homeopatisch centrum Centaurea, valt bij dezelfde persoon de ziekte fibromyalgie vaak samen met het prikkelbaardarmsyndroom en chronische vermoeidheid.


In zijn visie zijn de predisponerende ( ontvankelijk maken ) factoren verbonden met de aanleg van de persoon ontstaan in de zwangerschap en de vroegste jeugd. Waarschijnlijk spelen hierbij erfelijke familiekenmerken een rol. Belangrijk daarbij is het idee te moeten voldoen aan allerlei verwachtingen van familie en maatschappij en het niet ontwikkelen van eigen passende verlangens. Verdriet in huis tijdens de zwangerschap en vroege jeugd evenals moeten voldoen aan verwachtingen kunnen redenen zijn om je niet te ontplooien. Dit kan zorgen voor een basaal gevoel van kwetsbaarheid .Door de verwachtingen voelen patienten zich onvrij. Vaak hebben zij geen antwoord op de vraag wat hun eigen verlangens in het leven zijn.


Op een bepaald moment worden mensen zich meer bewust van de onvrijheid en willen ze daaruit. Dit levert een continu spanning op. Een spanning in de spieren en pezen waardoor pijn ontstaat specifiek bij de aanhechtingspunten van de pezen (tenderpoints). Op plaatsen waar continu spanning is in een weefsel is onvoldoende bloeddoorstroming, dus onvoldoende zuurstof en ontstaat opstapeling van melkzuur. Waar melkzuur is ontstaat pijn. Als reactie gaat het lichaam die plek beschermen, waardoor er nog minder bloedtoevoer is. Het is niet gek dat daarbij ook een chronische vermoeidheid optreedt.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Psychologische betekenis van Fibromyalgie

(door Cristiane Beerlandt)


Blijven staan, weigering, noch groeien, noch leven.

Het is nu genoeg geweest, je wilt er niets meer mee te maken hebben.

Je overstroomt van opgeslagen emoties,

verdriet, pijnlijke herinneringen uit het verleden.

Je verlangt naar de warmte, maat jij hebt al teveel pijn doorstaan;

jij verstart als het ware, je snijdt je af van je zachte gevoelens.

Krachtige innerlijke energiestromen wensen door te stromen,

maar jij verzet jezelf.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bovenstaande teksten verwijzen vooral naar het eerste en derde chakra. Thema’s als geborgenheid, veiligheid, erkenning, eigenwaarde, zelfvertrouwen, lichamelijke energie, zijn met deze chakra’s verbonden. Behandeling van het eerste chakra zorgt ervoor dat je in staat bent om zelf te zorgen voor je lichamelijke en emotionele zekerheid. Door aandacht te schenken aan je behoeften en te zorgen voor een prettige en veilige leefomgeving. Behandeling van het derde chakra zorgt voor een goed gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, doelgerichtheid.


Kruiden kunnen een grote hulp zijn bij fibromyalgie. Zoals de Linde. Linde helpt de mens die zich in de kou voelt staan, geeft warmte, troost en gezelschap. De tinctuur Tilia is in de praktijk te bestellen.


Je kunt bij mij terecht voor een kruiden-consult. Tijdens dit consult kijk ik welk kruid het beste bij jou past. Naast de kruiden kan ik je ook helpen met een aura- en chakrabehandeling. Bel gerust voor meer informatie of maak een afspraak.

Recente blogposts

Alles weergeven

Burn-out

Eva

Comments


bottom of page