top of page
  • Foto van schrijverLaura van Zanten

Voel je je eenzaam? Gelukkig is er iets aan te doen!“Eenzaamheid is een immens probleem” zegt Jeannette Rijks. Zo’n 40% van de bevolking voelt zich vaak eenzaam. Dit is zeker niet specifiek een ouderenprobleem.

“Probeer wat vaker onder de mensen te komen.”, krijgt iemand die kampt met eenzaamheid nogal eens te horen. Helaas werkt het zo eenvoudig niet. De oplossing ligt niet direct bij je sociale netwerk.


Eenzaamheid, zo definieert Rijks, is een signaal van je lichaam dat je gebrek hebt aan verbinding met anderen. Vergelijk het met honger en dorst. Als je te weinig eet of drinkt, meldt je lichaam zich. Als je daar niet op reageert, wordt je ziek en op den duur ga je dood.

Zo is het ook met eenzaamheid. Vereenzaming geeft o.a. meer stresshormonen en depressie.


Het standaardadvies dat eenzame mensen vaak krijgen is: “Ga vrijwilligerswerk doen, dan kom je onder de mensen”of “Ga eens naar een gezamenlijke maaltijd zoals een kerstdiner voor eenzame mensen”.

Het is wellicht goed bedoeld, echter zo neem je het probleem niet serieus. Eenzaamheid los je niet op door zomaar mensen samen te brengen. Ook doet het afbreuk aan het zelfrespect van een mens om hem op zijn eenzaamheid aan te spreken en uit te nodigen.


Hoe kun je je eenzaamheid wel oplossen?

Het aanknopingspunt ligt bij jezelf. Als er een probleem is in de omgang met anderen zul je naar jezelf moeten kijken. Het begint met bewustwording en kennis van wie je bent. Wat vind je leuk, waar ben je goed in. Wat zijn je overtuigingen, die je gedrag bepalen? Veel mensen definiëren zichzelf als eenzaam. “Ik ben nu eenmaal zo”. Het is een deel van hun identiteit geworden. Als dit je grondhouding is kun je nog zoveel onder de mensen komen, het zal je eenzaamheid niet oplossen. Eenzaamheid overwinnen is voor een belangrijk deel zelfacceptatie. Van belang is het verbinding te zoeken met mensen bij wie je je thuis voelt en die jou zien zitten. Daar komt het in de kern op neer.


Ik spreek niet graag van eenzame mensen. Omdat dit een sticker is waar je niet gemakkelijk van afkomt en naar gaat leven. Zeker, het is goed om het te erkennen wanneer je eenzaam bent, want dan kun je er iets aan doen. Graag wil ik je hierbij helpen. Bel gerust voor informatie en/of afspraak.Bron: de Bezieling - Theo van de Kerkhof.


Recente blogposts

Alles weergeven

Burn-out

Eva

コメント


bottom of page